Home Aktualitet A duhet të blejmë syze mjekësore për fëmijët për shkak të tabletëve...

A duhet të blejmë syze mjekësore për fëmijët për shkak të tabletëve dhe pajisjeve elektronike?

856
0
Sponsor

 

A ndikojnë tabletët në shikimin e fëmijëve? Dhe a kanë nevojë për syze mjekësore?

Sponsori ynë

Fëmijët tanë kalojnë kohë shumë të gjatë në pajisjet elektronike siç janë tabletat. Këtu janë këshillat më të rëndësishme të ekspertëve për të mbrojtur sytë e fëmijëve në lidhje me këto.

Studimet e fundit kanë zbuluar se të paktën një pjesë e rritjes globale në miopi mund të jetë e lidhur me aktivitetet që kërkojnë afërsi të shikimit. A duhet të blejmë syze për fëmijët për shkak të kësaj?

Rritja e normave të infeksionit është për shkak të fokusit në ekran gjatë gjithë kohës, ose për shkak të ndërveprimit të dritës me ritmin ditor apo biologjik, e cila ndikon në rritjen e fëmijës dhe në shëndetin e syve.

Shkencëtarët janë në kërkim për një përgjigje të prerë, por nuk ka asnjë dyshim se shumica e përdoruesve të kompjuterit janë duke vuajtur nga stresi dixhital, dhe tek fëmijët nuk është i ndryshëm nga të rriturit, kur është fjala për stresin, ku fëmijët mund të vuajnë nga thatësia e syve, dhimbjet e kokës, lodhje të syve, skuqje të syve, dridhje të tyre dhe gjithashtu vizion të paqartë. Simptomat zakonisht janë të përkohshme, por mund të jenë edhe të shpeshta dhe të vazhdueshme.

Por kjo nuk do të thotë që fëmijët kanë nevojë për recetë mjekësore për të blerë syze kompjuterash ose për lexim, siç sugjerojnë disa.

As nuk do të thotë se ekranet blu kompjuterike nuk i dëmtojnë sytë e tyre, por kjo do të thotë se ata kanë nevojë për të bërë pushim më shpesh, dhe kjo është për shkak se ne nuk i hapim dhe mbyllim sytë shpesh duke përdorur kompjuterët dhe pajisjet e tjera dixhitale.

Pra përdorimi i ekraneve dixhitale  mund të çojë në lodhje të syve, kështu që mjekët e syve rekomandojë për të marrë një pushim për shplodhjen e syve çdo 20 minuta.

Ja disa këshilla për të mbrojtur sytë e fëmijëve nga stresi Digital

– Vendosni  alarm në pajisjen elektronike të fëmijës që çdo 20 minuta të bëjë një pushim.

– Nxiteni fëmijën të lexojë një libër të vërtetë në vend të pajisjeve elektronike dhe gjithashtu i inkurajojni  ata për të dalë jashtë.

– Pas përfundimit të një loje video, nxiteni fëmijën të shikojë në dritare për 20 sekonda.

– Rregulloni ndriçimin e ekranit për komoditetin e syve të fëmijës.

– Uluni ju dhe fëmija juaj në pozicion të mirë kur të përdorni kompjuterin.

– Nxiteni fëmijën të mbajë pajisjen elektronike rreth 50 – 60  cm larg.

– Jini të kudesshëm që të qëndrojë i hidratuar dhe të mos ketë mungesë të lëngjeve.

– Mundohuni t’i jepni fëmijës një aktivitet tjetër më të shëndetshëm.

– Gjithmonë këshillojeni fëmijën kur e shihni që po përdor ekranin.

Hulumtuesit thonë se është më mirë për t’i mësuar fëmijëve zakone të reja, në vend që të bleni syzet mjekësore për ta, duke i inkurajuar ata që të angazhohen më shumë në botën reale.

Sponsored b
Previous articleModriç “shuplakë” Interit, shumë pranë rinovimit me Realin për një rrogë faraonike
Next articleMakarona me kёrpudha